Indukcja w Twojej kuchni

Postęp technologiczny dosięga nas w każdej niemal dziedzinie życia. Od powszechnej informatyzacji i „usieciowienia” najróżniejszych używanych przez nas wynalazków i pojazdów, po czynności tak z pozoru błahe jak gotowanie. W dzisiejszym artykule chciałbym zająć się kwestią, jaką jest zakup do naszej kuchni indukcyjnej płyty.

Kuchenki indukcyjne obecne są w naszych domach już od jakiegoś czasu. Sprawdzają się jako dobra alternatywa dla kuchni gazowych (które są wypierane powoli z rynku przez brak instalacji doprowadzających to medium w nowo budowanych blokach mieszkalnych) oraz elektrycznych. Indukcja ma wiele zalet, do których należy przede wszystkim oszczędność czasu i bezpieczeństwo w kuchni. Jest najbardziej „wydajną” formą gotowania, bowiem za sprawą zjawiska indukcji, ciepło jest wytwarzane bezpośrednio w naczyniu dzięki szybkim zmianom pola magnetycznego, a nie tak jak w przypadku kuchenek gazowych i elektrycznych, przekazywane do garnka z palników kuchenki gazowej czy płyty grzewczej jej elektrycznego odpowiednika. Decydując się na zakup płyty indukcyjnej do naszej kuchni, musimy liczyć się ze sporym uszczupleniem naszego domowego budżetu, gdyż prócz zakupu samej płyty (koszt od 1000zł) czeka nas jeszcze kupno specjalnych, działających pod indukcją garnków i patelni (około 200zł). Jeżeli na kuchenkę indukcyjną przesiadamy się z kuchni gazowej, to czeka nas jeszcze inwestycja w zainstalowanie odpowiedniego przyłącza elektrycznego (płyta indukcyjna na 230V jest zbyt słaba, aby skutecznie i wydajnie spełniać swoje zadanie). Dodatkowo płyta indukcyjna podczas pracy pozostaje zimna, co wyklucza możliwość przypadkowego poparzenia, a prąd jest automatycznie odcinany w momencie utraty kontaktu naczynia z powierzchnią kuchenki.

Gdy spojrzymy na koszty codziennego użytkowania, to nie dostrzeżemy specjalnych różnic między gotowaniem na płycie indukcyjnej, a kuchence gazowej. Różnica na korzyść indukcji jest zdecydowanie bardziej zauważalna przy porównaniu z ceramiczną płytą elektryczną. Użytkowanie tej ostatniej wiąże się z większymi stratami ciepła (około 70%, 84% w przypadku kuchenki indukcyjnej) oraz dłuższym czasem nagrzewania sie płyty, co przekłada się automatycznie na wydłużony czas gotowania. Również ilość prądu niezbędnego do przygotowania potrawy na ceramicznej kuchence elektrycznej jest większa niż w przypadku kuchni indukcyjnej.

Mam nadzieję, że mój post choć w części przybliżył wam specyfikę indukcyjnego kucharzenia i zachęcił do dalszych poszukiwań wiedzy w tym temacie. Zapraszam do komentowania.